Τα περιφερικά νεύρα μεταφέρουν τα μηνύματα από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό στους μυς, στα όργανα και σε άλλους ιστούς του σώματος. Οι ασθένειες, που εκδηλώνονται ή άλλες βλάβες, που δημιουργούνται για διάφορους λόγους στα νεύρα αυτά προκαλούν περιφερική νευροπάθεια.

Σε μερικές περιπτώσεις μόνο ένα νεύρο ή μια ομάδα σχετιζόμενων νεύρων εμπλέκονται στη νευροπάθεια. Στην πολυνευροπάθεια επηρεάζονται πολλά νεύρα σε διάφορες περιοχές του σώματος.

Τα νεύρα αποτελούνται από διάφορες νευρικές ίνες που ελέγχουν την αίσθηση, την κίνηση, τη μετάδοση του πόνου ή την ισορροπία. Για το λόγο αυτό, τα σημεία και συμπτώματα της νευροπάθειας εξαρτώνται από το είδος των νευρικών ινών που πάσχουν. Έχουν περιγραφεί περισσότεροι από 100 τύποι περιφερικής νευροπάθειας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Σημεία και συμπτώματα που συνοδεύουν την περιφερική νευροπάθεια:

  • Πόνος. Κάποτε ο πόνος μπορεί να είναι εξαιρετικά έντονος και διαπεραστικός
  • Μουδιάσματα
  • Αίσθημα καύσου
  • Μυρμηγκιάσματα
  • Περιοχές του δέρματος που είναι υπερευαίσθητες
  • Απώλεια τριχών στις περιοχές που επηρεάζονται
  • Αλλοιώσεις του δέρματος στις περιοχές που εξαρτώνται από το επηρεαζόμενο νεύρο ή νεύρα
  • Ατροφία μυών με μυϊκή αδυναμία.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΩΝ ΝΕΥΡΩΝ

Η πιο συνηθισμένη πάθηση περιφερικού νεύρου είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα με αιμωδία στα πρώτα τρία δάκτυλα αλλά και δυνατό νυκτερινό πόνο, θεραπεία η χειρουργική αποσυμπίεση με τοπική αναισθησία .

Η ωλένια νευρίτιδα επίσης συχνή πάθηση που και εδώ η θεραπεία είναι η μετάθεση του ωλένιου νεύρου.

Η διατομή και συρραφή περιφερικού νεύρου αποτελεί επίσης σχετικά συχνή χειρουργική πάθηση.

ΡΑΔΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ νευροχειρούργος

Σύνδρομο ωλενίου νεύρου

ΡΑΔΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ νευροχειρούργος

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Διαβητική νευροπάθεια.
Έως 70% των ασθενών με διαβήτη παρουσιάζουν, από ήπια μέχρι σοβαρής μορφής διαβητική περιφερική νευροπάθεια. Συχνά εμφανίζεται στα πόδια και στις κνήμες, δηλαδή στις περιοχές κάτω από τα γόνατα. Είναι αιτία απώλειας της αίσθησης, εύκολων τραυματισμών και μολύνσεων.

Νευραλγία του τρίδυμου νεύρου.
Το τρίδυμο νεύρο (μεγάλο νεύρο του προσώπου και της κεφαλής) ευθύνεται για την αίσθηση στο πρόσωπο, τη σιαγόνα και την περιοχή των ματιών. Η νευραλγία του τρίδυμου χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά οδυνηρά επεισόδια πόνου που εκδηλώνονται ξαφνικά στην περιοχή της μιας μεριάς του προσώπου. Συχνά η αιτία είναι άγνωστη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνεται μια προηγηθείσα μόλυνση με ιό, πίεση στο νεύρο από ένα όγκο ή ένα αιμοφόρο αγγείο που για κάποιο λόγο πρήστηκε ή σπανιότερα σε κατά πλάκας σκλήρυνση

Κληρονομική νευροπάθεια.
Υπάρχει εκ γενετής. Οφείλεται σε κληρονομικές γενετικές ανωμαλίες ή σε νέες μεταλλάξεις γονιδίων του ασθενούς. Οι σοβαρότερες μορφές εκδηλώνονται στην παιδική ηλικία. Η συχνότερη μεταξύ αυτών είναι η νόσος Charcot-Marie-Tooth.

Νευροπάθεια του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
Το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι εκείνο που ελέγχει τις λειτουργίες του σώματος, που γίνονται αυτόματα, όπως η αναπνοή, η ρύθμιση της πίεσης, η λειτουργία της καρδίας και των εντέρων.