ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΜΟΙΡΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή αλλιώς αυχένας προσδιορίζεται από τους πρώτους 7 σπονδύλους που στην άνω πλευρά στηρίζουν το κρανίο και τον εγκέφαλο ενώ στην κάτω πλευρά συνεχίζουν με την θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

ΡΑΔΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ νευροχειρούργος, Οσφυαλγία, αιμάτωμα, μικροδισκεκτομή, Παθήσεις εγκεφάλου, Λειτουργική χειρουργική, Υδροκεφαλία, όγκος, όγκος εγκεφάλου.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Οι παθήσεις του αυχένα σχετίζονται με τις οστέινες ,τις δισκικές βλάβες ή τις συνδεσμικές δομές του αλλά και από τις παθήσεις του πιο σοβαρού νευρικού στοιχείου που περικλείεται μέσα στο σπονδυλικό κανάλι του το πρώτο μέρος του νωτιαίου μυελού. Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις που αφορούν και τα δύο αυτά στοιχεία είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου που μπορεί να πιέζει νευρικές ρίζες με συμπτώματα από τα χέρια ή να πιέζει και τον νωτιαίο μυελό με συμπτώματα και από τα πόδια (βαριές καταστάσεις). Η εξέταση που μας δείχνει το μέγεθος του προβλήματος είναι η μαγνητική τομογραφία και ο γιατρός θα αξιολογήσει την εικόνα αλλά πολύ περισσότερο την κλινική εικόνα του ασθενούς για την πιθανότητα χειρουργικής παρέμβασης ή όχι. Άλλες παθήσεις που αφορούν τον αυχένα από νευροχειρουργικής πλευράς είναι οι όγκοι σον νωτιαίο μυελό ή στα περιβλήματα αυτού τις μήνιγγες ,και όγκοι που εμφανίζονται στους σπονδύλους και προκαλούν πίεση στις νευρικές δομές με πιο συνηθισμένη την μετάσταση από άλλον πρωτοπαθή όγκο. Ο γιατρός είναι που θα καθορίσει κάθε φορά την αντιμετώπιση λαμβάνοντας υπόψη εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή όλους τους παράγοντες που οφείλει να εκτιμήση (ηλικία ,νόσος νευρική βλάβη,προσδόκιμο επιβίωσης,κλπ)

εΜΠΕΙΡΙΑ ΑΣΘΕΝΗ